Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Το παρασκήνιο της απέλασης Τούρκου διπλωματικού υπαλλήλου από την Βουλγαρία

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009836823662&fref=photo
Στις 19 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έδωσε προθεσμία 72 ωρών στον Uğur Emiroğlu, Ακόλουθο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στο Μπουργκάς, να εγκαταλείψει τη χώρα «λόγω δραστηριοτήτων ασυμβίβαστων με τη Σύμβαση της Βιέννης περί διπλωματικών σχέσεων». 

Σύμφωνα με διαρροές στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο Emiroğlu κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) καθώς είχε εμπλακεί στις θρησκευτικές δραστηριότητες της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας, αν και διαπιστευμένος ως Ακόλουθος για κοινωνικά θέματα, ενώ του αποδίδεται η ιδιότητα του υπαλλήλου της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet İşleri Başkanlığı), φορέα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουρκικής θρησκευτικής διπλωματίας[1]. Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στον Emiroğlu παρεμβάσεις με στόχο τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας υπέρ του μειονοτικού πολιτευτή Lütfi Mestan.
Περισσότερο αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην διευθυντής της βουλγαρικής υπηρεσίας πληροφοριών, Στρατηγός ε.α. Kircho Kirov, ο οποίος συνέδεσε ευθέως τον Emiroğlu με την τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), προσθέτοντας μάλιστα πως «οι δραστηριότητες των εν λόγω διπλωματών είναι επικίνδυνες επειδή καλούνται να υλοποιήσουν τα μεγάλα σχέδια της τουρκικής στρατηγικής που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Τούρκου πρωθυπουργού Ahmet Davutoğlu  Στρατηγικό ΒάθοςΑυτές οι μέθοδοι στοχεύουν στη δημιουργία μιας δεξαμενής πρακτόρων της Τουρκίας στο έδαφος της ΒουλγαρίαςΣτοχεύουν στην αναβίωση του νεο-οθωμανισμού» [2]. Eπιπλέον, ο συμπρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου Valeri Simeonov δήλωσε πως οι τουρκικές μυστικές υπήρεσίες εργάζονται με την μουσουλμανική μειονότητα της χώρας: «Ο Uğur Emiroğlu θεωρείται από τους μυστικούς πράκτορες που εργάζονται στον τομέα των θρησκευτικών δραστηριοτήτων. Ήταν μουφτής στην Προύσα της Τραπεζούντας και το Στρασβούργο». Ως αντίδραση στην απέλαση του Emiroğlu, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κήρυξε persona non grata την πρόξενο της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη, Zornitsa Petrova Apostolova.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009836823662&fref=photo
Ο Uğur Emiroğlu, Ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στο Μπουργκάς, λίγες ημέρες πριν την απέλασή του από την Βουλγαρία.

Μυστικά κονδύλια από την Προεδρία της Τουρκίας για τον έλεγχο της μουσουλμανικής μειονότητας
Στο παρασκήνιο της απέλασης του Uğur Emiroğlu αναφέρεται αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο εβδομαδιαίο φύλλο της βουλγαρικής εφημερίδας Yukegh: Το 1989 ιδρύθηκε το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) από τον Ahmet Doğan, πρώην πληροφοριοδότη του κομμουνιστικού καθεστώτος που απέκτησε θέση κλειδί στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το κόμμα διασπάστηκε το 2012 με αποτέλεσμα να ιδρυθεί το Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας με επικεφαλής τον Kasim Dal. Η αποτυχία του DPS στις εκλογές του 2012 οδήγησε στην παραίτηση του Doğan ένα χρόνο αργότερα και την αντικατάστασή του από τον Lütfi Mestan. «Η Άγκυρα δεν συμπαθούσε τον Doğan, καθώς αυτός δεν είχε επαφές με τον Recep Tayyip Erdoğan. Αντιθέτως ο Mestan ακολούθησε διαφορετική γραμμή και αγκάλιασε το χέρι που έτεινε ο Erdoğan», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η ανοιχτή δήλωση του Lütfi Mestan στη βουλγαρική Βουλή υπέρ της Τουρκίας στην υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 προκάλεσε κρίση στις διμερείς σχέσεις και πυροδότησε εσωκομματικές εξελίξεις. Βουλγαρικά ΜΜΕ ανέφεραν, χωρίς να ακολουθήσει επίσημη διάψευση, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu ζήτησε από τον Boyko Borisov τη στήριξη του Lütfi Mestan, αίτημα που απορρίφθηκε ενώ παράλληλα αναβλήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu. Σε θυελλώδη έκτακτη συνεδρίαση του DPS που διεξήχθη στις 24 Δεκεμβρίου, o μέχρι πρότινος πρόεδρος του Κινήματος απομακρύνθηκε από το αξίωμά του. Μια ημέρα νωρίτερα, ο επίτιμος πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού Ahmet Doğan κατηγόρησε τον Lütfi Mestan ότι «μετατρέπει το Κίνημα σε πέμπτη φάλαγγα της Τουρκίας».
Ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Ahmet Doğan (αριστερά) με τον ήδη πρώην αρχηγό του κόμματος, Lütfi Mestan
Ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Ahmet Doğan (αριστερά) με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Lütfi Mestan.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας που επέβαλε στον Αhmet Doğan απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία ενώ φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ξεκίνησαν εκστρατεία εναντίον του, κατηγορώντας τον ως «πράκτορα της KGB». Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα, ο Lütfi Mestan συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Bilal Erdoğan, από τον οποίο φέρεται πως έλαβε ένα εκατομμύριο δολάρια, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε ο νέος πολιτικός σχηματισμός των «Δημοκρατών για την Υπεθυνότητα, Ελευθερία και Ανεκτικότητα» (DOST) που θα ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του στις 27 Φεβρουαρίου. Η ίδια πηγή σημειώνει πως ο γιος του Τούρκου προέδρου υποσχέθηκε στον Mestan «50.000 ψήφους από την Τουρκία» και συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια από τις απόρρητες δαπάνες της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας με τη διαμεσολάβηση του Τούρκου πρέσβη στη Σόφια, Süleyman Gökçe. Σημειώνεται ότι ο Bilal Erdoğan ελέγχεται αυτήν την περίοδο από την Εισαγγελία της Μπολόνια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan εμφανιζόταν να συμβουλεύει τον πρωτότοκο γιο του, να κρύψει 30 εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα.

thrace1
Σημειώσεις:
[1]  Το Diyanet ξεπερνά αρκετά υπουργεία της Τουρκίας σε προσωπικό και προϋπολογισμό,  http://www.capital.gr/story/2255265
[2] «Bulgarian expert: No doubt Turkish diplomat Ugur Emiroglu was connected with Turkey’s intelligence», http://www.focus-fen.net/news/2016/02/22/398861/bulgarian-expert-no-doubt-turkish-diplomat-ugur-emiroglu-was-connected-with-turkeys-intelligence.html
[3] «Τούρκος, μειονοτικός και σκανδαλώδης», http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=216755

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...