Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Επιπόλαια μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο


Με μια αιφνιδιαστική κίνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο το «Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς», στο πλαίσιο του οποίου μειώνεται άμεσα η στρατιωτική θητεία από τους 24 στους 14 μήνες. Η απομείωση της διάρκειας της θητείας κατά 10 μήνες μεταφράζεται σε απώλεια 4.000 με 4.500 στρατευσίμων οπλιτών από το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). 

Σε δηλώσεις του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με το «Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της ΕΦ», ο υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ) Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε τα εξής: 
«Όπως καλά γνωρίζετε, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε επιδίωξη διαφόρων κυβερνήσεων για αρκετά χρόνια. Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουρά αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι σε θέση, με αυξημένη επάρκεια, να διαδραματίσουν το ρόλο τους ως η κύρια δύναμη αποτροπής, για όσο καιρό συνεχίζονται τα κατοχικά δεδομένα αλλά και ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων ασφάλειας.
Με αίσθημα ευθύνης και μετά από σε βάθος ανάλυση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων, στη βάση σχετικής επιτελικής μελέτης που έχει ετοιμαστεί από το ΓΕΕΦ, και αφού λήφθηκαν υπόψη η Αμυντική Στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2013 καθώς και η Στρατιωτική Αξιολόγηση Κατάστασης η οποία εκπονήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2015, παρουσιάσαμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το ολοκληρωμένο σχέδιο δεκαπενταετίας για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, προς υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη.
Το Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.
1. Νέα Δομή δυνάμεων που προβλέπει σημαντικές δομικές αλλαγές, σε συνδυασμό με αναδιάταξη αριθμού δυνάμεων που θα καταστήσει στην Ε.Φ. πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και ικανή να διαδραματίσει το ρόλο και την αποστολή της στο νέο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.
2. Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για το Στρατό Ξηράς.Πέραν όμως των όσων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της 1ης φάσης της αναδιοργάνωσης, δηλαδή μέσα στην πρώτη πενταετία, προβλέπεται και η απόκτηση σημαντικών οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς, σε περίπτωση που, παρ ‘ελπίδα, τα κατοχικά δεδομένα παραμείνουν αμετάβλητα.
3. Πρόσληψη Συμβασιούχων Επαγγελματιών Οπλιτών, έτσι ώστε η Ε.Φ. να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό.
Ο τρίτος αυτός πυλώνας, κυρίως, είναι αυτός που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.
Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, η μείωση της στρατιωτικής θητείας, δεν θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ. αλλά αντίθετα θα την επαυξήσει, καθότι η εξειδίκευση και η εμπειρία που μπορούν να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οπλίτες, σε αντίθεση με τους κληρωτούς, αναβαθμίζει την μαχητική ικανότητα και προσδίδει πρόσθετη αξία ως προς την χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Για αυτό και η πρακτική αυτής, της επαγγελματοποίησης, ακολουθείται σε όλους τους σύγχρονους στρατούς. Πέραν όμως από αυτό, με την απόφαση που έχει ληφθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο διασφαλίζεται πλήρως ότι, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν κενά σε ότι αφορά στην κάλυψη αναγκών από τη μείωση της θητείας αλλά θα υπερκαλυφθούν κιόλας, μέσα από ισόποση ουσιαστικά αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες, αν λάβει κανείς υπόψη ιδιαίτερα τόσο τη τάση της φυγοστρατίας, όσο και τα μειωμένα ποσοστά γεννητικότητας.
Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σήμερα την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες για τους οπλίτες της 2015 Β ΕΣΣΟ και σε 14 μήνες για τους οπλίτες όλων των επόμενων ΕΣΣΟ.
Με την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης γίνεται σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης της Ε.Φ. σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και μέσα, προκειμένου να μπορεί πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη επάρκεια να επιτελεί το σημαντικό ρόλο και την αποστολή της. Θα μου επιτρέψετε να αποφύγω περισσότερες λεπτομέρειες σαυτό το στάδιο καθώς έχω ήδη ζητήσει τη διευθέτηση συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως επίσης, βεβαίως, θα ήθελα να γίνει και η αναγκαία ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».
Η αιφινιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να εξαγγείλει μείωση της στρατιωτικής θητείας με άμεση ισχύ προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) καθώς η Στρατιωτική Ηγεσία ενημερώθηκε πέντε ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΜ ενώ αγνοήθηκε παντελώς η αρμόδια Επιτροπή Άμυνας της Βουλής! Ενδεικτικό της επιπολαιότητας και προχειρότητας που επέδειξε το ΥΠΑΜ είναι η γνωστοποίηση σύστασης ειδικού γραφείου από το ΓΕΕΦ το οποίο καλείται πλέον με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να ασχοληθεί με όλες τις επιμέρους πτυχές της απόφασης, όπως τη σύνταξη πινάκων με τις ειδικότητες για την πλήρωση θέσεων από επαγγελματίες Οπλίτες Βραχείας Υποχρέωσης (ΟΒΥ). Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο ΥΠΑΜ είχε θέσει προ τριμήνου ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση των προσλήψεων για να προχωρήσει η μείωση της θητείας κι όχι το αντίστροφο.
Στην (εκ των υστέρων) ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας προσλήψεων 3.000 επαγγελματιών Οπλιτών Βραχείας Υποχρέωσης (ΟΒΥ), από την οποία θα προκληθεί επιβάρυνση της τάξης των €33 εκατ. ετησίως στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν άνδρες ηλικίας έως 32 ετών που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, η πρόσληψή των οποίων θα πραγματοποιείται δοκιμαστικά για ένα έτος και στη συνέχεια θα υπογράφουν τριετή συμβόλαια με μισθό €1.100 και δικαίωμα ανανέωσης μέχρι τρεις φορές, δηλαδή μέγιστο χρόνο υπηρεσίας τα δέκα έτη.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η τελευταία επικαιροποιημένη μελέτη του ΓΕΕΦ, η οποία προέβλεπε κλιμακωτή μείωση της στρατιωτικής θητείας σε ορίζοντα πενταετίας και μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων ΟΒΥ, δεν είχε συμπεριληφθεί στην εισήγηση του ΥΠΑΜ που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. 
Οι προσλήψεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για την εκπαίδευση των επαγγελματιών οπλιτών ώστε τον ερχόμενο Δεκέμβριο να αντικαταστήσουν τους κληρωτούς της 2015 Β΄ ΕΣΣΟ που θα απολυθούν. Τα χρονοδιαγράμματα είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά καθώς μεσολαβεί η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ενώ επίκειται η αναστολή των εργασιών της Βουλής λόγω των βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαΐου 2016 και ακολουθεί η θερινή περίοδος. Ενδεικτικό της προχειρότητας του ΥΠΑΜ είναι η δήλωση του Χρ.  Φωκαΐδη στην Επιτροπή Άμυνας πως στην περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθμός των συμβασιούχων οπλιτών, θα εξετασθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος προς Ελλαδίτες, ενδεχόμενο με το οποίο ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι οι επαγγελματίες οπλίτες πρέπει να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όσον αφορά τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ο ΥΠΑΜ αναφέρθηκε ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δαπανηθούν περίπου €100 εκατ. για προμήθεια σημαντικών οπλικών συστημάτων που θα ενισχύσουν την ΕΦ. Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας δεν είναι οι μειωμένες διαθέσιμες πιστώσεις αλλά το πρωτοφανές ποσοστό υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού αμυντικής θωράκισης. Με βάση στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στην αρμόδια Επιτροπή, ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης του 2012 υλοποιήθηκε κατά 76%, του 2013 μόλις κατά 47% ενώ του 2014 κυμάνθηκε κάτω από το 40%. Από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς που εξαγγέλθηκαν το 2015, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η προμήθεια ενός Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ (αντί δύο που προβλέπονταν αρχικά) ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των προγραμμάτων εναέριων μέσων παρατήρησης (UAV) και προμήθειας ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την επιτήρηση της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός, το οποίο θα επέτρεπε -υπό προϋποθέσεις- την αποδέσμευση ανθρωπίνου δυναμικού.
Δυστυχώς η Λευκωσία δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τα λάθη της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...