Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η καλλιέργεια του ψέματος



” Η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη φροντίδα του ανθρώπου ” Πλάτωνας, “Απολογία Σωκράτους “
Το μνημόνιο έφερε την ανάπτυξη.
Το μνημόνιο συντάχθηκε και εφαρμόστηκε πολύ πριν την χρεοκοπία του Μαρτίου 2013 όταν η χώρα ηγείτο το συστημικό κέντρο-αριστερό ΑΚΕΛ. Όταν ανέλαβε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Αναστασιάδη η χώρα είχε δημόσιο χρέος 88%, μετά τη χρεοκοπία και το πέρας 4 ετών το χρέος παρέμεινε το ίδιο και περισσότερο φτάνοντας στο 105%. Τα ΜΕΔ από το 2013 παραμένουν στο 50% των τραπεζικών δανείων. Με την εφαρμογή του μνημονίου δεν υποτιμήθηκε το νόμισμα αφού κρατήσαμε το Ευρώ αλλά υποτιμήθηκε το βιοτικό μας επίπεδο και οι μισθοί κατά περίπου 30%, φτωχοποιώντας το 25% του γενικού πληθυσμού.


Χρειάζεται λιγότερο κράτος για να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας.
Ο λαϊκισμός είναι η πιο συντηρητική ιδεολογία που έχει εφευρεθεί για τις μάζες. Δήθεν ρεαλιστές πατριώτες που δεν αναλαμβάνουν ευθύνες, αλλά υποδεικνύουν ενόχους. Έριξαν την ευθύνη της χρεωκοπίας στο δημόσιο τομέα αλλά εδώ και 3 χρόνια δεν έπραξαν τίποτα για να το μεταρρυθμίσουν. Οι απολύσεις των αργομίσθιων δεν έγιναν, παρά μόνο με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η μείωση των δαπανών καλύφθηκε, με πολιτική ευθύνη των κρατούντων, με υπερβολική αύξηση της φορολογίας. Το αποτέλεσμα; επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να κλείσουν και 75 χιλιάδες άνθρωποι να βγουν στην ανεργία.

Η Ρωσία και η Κίνα δεν θέλησαν να μας δανείσουν και έτσι αποταθήκαμε στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Ουδέποτε τέθηκε τέτοιο αίτημα. Η Ρωσία και η Κίνα έμειναν στο περιθώριο αφού ποτέ δεν ρωτήθηκαν για να συμβάλουν στην δάσωση της Κυπριακής οικονομίας. Η κυβέρνηση Χριστόφια έκανε την αίτηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και η κυβέρνηση Αναστασιάδη έκανε το κούρεμα και υπέγραψε το μνημόνιο.

Οι δανειστές μας είναι οι σωτήρες μας.
Το 2013 το επιτόκιο του δανείου μας από την Ρωσία ήταν στο 2,5%,  οι ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ μας δάνεισαν 7,5 δις με επιτόκιο 2,5% και του αποπληρώσαμε τον ELA με επιτόκια άνω του 4,5%. Σήμερα η Κύπρος βγαίνει στις αγορές με επιτόκια του 3,5% ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δανείζονται με επιτόκια κάτω του 1,0%.

Εάν δεν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα θα μας έδιωχναν από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Μπορεί, η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και οι περισσότερες από αυτές τα καταφέρνουν πολύ καλλίτερα από αυτές της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Στη προκειμένη περίπτωση η χώρα μας θα είχε καλλίτερες προοπτικές.
Τρανό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, μία ισχυρή χώρα της Ε.Ε. όπου οι πολίτες της επιθυμούν να την εγκαταλείψουν και θέτουν το θέμα σε δημοψήφισμα.

Μας δανείζουν γιατί νιώθουν αλληλέγγυοι σε εμάς.
Η μόνη αλληλεγγύη που είδαμε είναι αυτή προς τις τράπεζες και τους διεθνείς τοκογλύφους. Οι μόνοι που έχασαν τις καταθέσεις τους ήταν οι εγχώριοι καταθέτες και μέτοχοι των τραπεζών. Άλλωστε το βλέπουμε και στην πράξη, καμία σοβαρή επένδυση δεν έχει γίνει στη χώρα παρά τις πομπώδης διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΚ. Κανείς δεν αγοράζει σε μια χώρα αφερέγγυα και διεφθαρμένη. Αυτή είναι η αλήθεια για τους εγχώριους πρεσβευτές των τοκογλύφων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών εταιρειών θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν το κόστος
Η ανταγωνιστικότητα δεν θα αυξηθεί αφού πρόκειται για μονοπώλια ή στη καλλίτερη περίπτωση ολιγοπώλια δηλαδή καρτέλ που το μόνο που θα στοχεύουν θα είναι η μέγιστη κερδοφορία τους και η μεταφορά των κερδών στις μητρικές εταιρείες του εξωτερικού. Εάν αυτές οι εταιρείες πράγματι πιστεύουν στην ανταγωνιστικότητα γιατί δεν επενδύουν από μόνοι του και περιμένουν να τους πουλήσουμε τις «χρεωκοπημένες» μας δημόσιες εταιρείες;

Το χρέος είναι βιώσιμο.
Το χρέος θα είναι βιώσιμο αφού εν τέλει θα αποπληρωθεί η δανειακή σύμβαση του μνημονίου το 2031. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε την κακοδιαχείριση της περιόδου 2004 – 2013.

Την κρίση θα την αντιμετωπίσει το εγχώριο κεφάλαιο που ξέρει τον τρόπο
Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται αν βγάλεις εκτός ευημερίας την μικρομεσαία και λαϊκή τάξη της χώρας. Με την πολιτική λιτότητας των τελευταίων 5 ετών είδαμε δεκάδες μεγάλο-επιχειρήσεις ή να κλείνουν ή να αλλάζουν χέρια και οι υπόλοιπες λίγες που ευημερούν, δεν μπορούν να καλύψουν το χρέος των υπολοίπων. Το γενικό σχόλιο, αυτοί που μας οδήγησαν στην πτώχευση δεν πρόκειται να μας σώσουν.

Δεν υπάρχουν πλέον μεγάλα κεφάλαια που μπορούν να φορολογηθούν
Η φοροδιαφυγή έχει φτάσει στα 235εκ. ευρώ το χρόνο και η απώλεια συναλλάγματος και κόστους προς τα κατεχόμενα γύρω στα 3,5 δις το έτος.  Αυτό συμπεριλαμβάνει την απώλεια εσόδων από τις 500,000 τουρίστες που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω των ελεύθερων περιοχών, τις παράνομες συναλλαγές με το κατοχικό καθεστώς, το δωρεάν ρεύμα, τα επιδόματα, την παράνομη δωρεάν υγεία και εκπαίδευση και τόσα άλλα που πληρώνει ο δύστυχος μα και αδιάφορος Κύπριος πολίτης. Όλα τ’ άλλα είναι λαϊκίστικες κορόνες και νέο φιλελεύθερες προσεγγίσεις.

Για το χάλι μας φταίνε μόνο τα κόμματα
Εξουσία δεν ασκούν μόνο οι κυβερνήσεις και η βουλή αλλά όλοι οι θεσμοί. Δημοσιογράφοι, δικαιοσύνη, γραφειοκράτες , συνδικαλιστές κ.ο.κ. συνέβαλαν στη άρπα κόλλα αντίληψη της οικονομίας και στην κάλυψη της διαφθοράς.

Ο λαός δεν φταίει πουθενά
Στις δημοκρατίες ο λαός είναι ο κύριος υπεύθυνος, είναι όμως πολύ δύσκολο να κατανείμεις κατηγορίες σε μια συλλογική αποτυχία. Η ευθύνη όταν μοιράζεται σε πολλούς αποενοχοποιείται. Ο λαός με τις επιλογές του και με την ανοχή του, συμμετείχε στην διόγκωση της αποτυχίας. Ακόμα και τώρα ο λαός φωνάζει να τιμωρηθεί το κατεστημένο αλλά προ ημερών ανέδειξε και πάλι το καταστημένο στην εξουσία, τρέχοντας πίσω από τα σαθρά κόμματα για κανένα ψίχουλο ή υποκύπτοντας στους εκβιασμούς του κάθε κομματόσκυλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...