Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Μοναχικός λύκος ο μακελάρης της Νίκαιας - Ήθελε να εκτελέσει όσους περισσότερους «άπιστους»


Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας της δολοφονικής μανίας ενός άνδρα. Τη στιγμή που οι γαλλικές αρχές διεξάγουν έρευνα για να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για τον μακελάρη της Νίκαιας, ο οποίος είναι ένας 31χρονος Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, αναλυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του.

Σύμφωνα με τον Ματιέ Γκιντέρ του πανεπιστημίου του Παρισιού, ο οποίος παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα φανατικών ισλαμιστών, εξήγησε πως ο οδηγός του φορτηγού είναι πιθανό να λειτούργησε μόνος.
Όπως δήλωσε ο Γκιντέρ, λοιπόν, ο μακελάρης ενδέχεται να ήταν «μοναχικός λύκος» που εμπνεύστηκε από παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που ούτε το Ισλαμικό Κράτος, ούτε η Αλ Κάιντα έχουν αναλάβει την ευθύνη για το «χτύπημα» στη Νότια Γαλλία, αλλά αμφότερες κατά καιρούς καλούν τους ακολούθους τους να παρασύρουν «άπιστους» με τα οχήματά τους.
Όπως επισημαίνει ο Γάλλος αναλυτής δε, πρώτη η Αλ Κάιντα το 2010 είχε παροτρύνει τους υποστηρικτές της να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για να σκορπίσουν το θάνατο.
Ήταν δε, μέσω συνέντευξης σε περιοδικό της οργάνωσης, που ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο ζητούσε από τους ακολούθους της τρομοκρατικής ομάδας να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να εξοντώσουν όσους περισσότερους «άπιστους» μπορούσαν.
«Ένας άνδρας με το μαχαίρι του, ένας άνδρας με το όπλο του, ένας άνδρας με το τουφέκι του, ένας άνδρας με τη βόμβα του, μαθαίνοντας πώς να σχεδιάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς, πώς να κάψει δάση και κτίρια, πώς να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του και το φορτηγό του. Τα μέσα για να τους βλάψεις είναι πολλά, επομένως ζητήστε βοήθεια από τον Αλλάχ», είχε πει.
Από την άλλη, το 2014 ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνανί, είχε καλέσει με τη σειρά του τους υποστηρικτές της οργάνωσης να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να δολοφονήσουν «Αμερικανούς και Ευρωπαίους, ειδικά αυτούς τους εμπαθείς και βρωμερούς Γάλλους, ή έναν Αυστραλό ή έναν Καναδό ή όποιον άλλο άπιστο από τις άπιστες χώρες που ξεκινούν πολέμους».
Ο εκπρόσωπος του ΙΚ τότε τους είχε ζητήσει να πλήξουν τους στόχους τους «με μία πέτρα στο κεφάλι, να σφάξουν με ένα μαχαίρι, να τους παρασύρουν με το αυτοκίνητο, να τον ρίξουν από ένα ψηλό σημείο, να τον πνίξουν, να τον δηλητηριάσουν».
Ένα χρόνο αργότερα, και μετά τις φονικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, το περιοδικό της οργάνωσης, Dabiq, είχε καλέσει τους αναγνώστες του να ακολουθήσουν πιστά τα λεγόμενα του αλ-Αντνανί και να επιτεθούν κατά των «σταυροφόρων» με «εκρηκτικά, με σφαίρες, με μαχαίρι, με αυτοκίνητο, με πέτρες ή ακόμα και με μία κλωτσιά ή μία γροθιά».
Ο εκπρόσωπος του ΙΚ μέσω των σελίδων του εντύπου είχε, μάλιστα, προειδοποιήσει για νεότερες επιθέσεις, πανηγυρίζοντας για εκείνους που άκουσαν τις παραινέσεις του, για τους οποίους είχε πει: «Υπάρχουν πολλοί που σκότωσαν, που παρέσυραν με το αυτοκίνητο, που απείλησαν, που τρομοκράτησαν κόσμο. Αυτό που ακολουθεί είναι χειρότερο -με την άδεια του Αλλάχ- και πιο πικρό, και εσείς δεν έχετε ακόμα δει τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...