Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Σταθερά πρώτος ο Ν.Τραμπ σε όλες τις δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα με 5 μονάδες έναντι της Χ.Κλίντον σε νέα έρευνα



του Πάνου Σπαγόπουλου
Παγιώνεται πλέον η πρώτη θέση του ρεμπουμπλικανού υποψηφίου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Ντόναλτ Τραμπ, και σε ένα εβδομαδιαία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, με την Χίλαρι Κλίντον να έχει υποστεί δημοσκοπική καθίζηση η οποία και σε λιγότερο από 1,5 μήνα θα μεταφραστεί και σε εκλογική.

Ο μικρός χρόνος που μεσολαβεί πλέον για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου) δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, βλέποντας ότι η Χ.Κλίντον η οποία προηγείτο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το καλοκαίρι, χάνει την κεκτημένη ταχύτητα που είχε ξεμένοντας κυριολεκτικά από ενέργεια λίγο πριν το μεγάλο φινάλε.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Rasmussen Report ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει σαφές προβάδισμα στην προεδρική κούρσα με 44% έναντι 39% της Χ.Κλίντον, ενώ ακολουθούν ο ανεξάρτητος υποψήφιος του  κόμματος της «Ελευθερίας» Gary Johnson με 8% και η επίσης ανεξάρτητη υποψήφια του κόμματος των «Πρασίνων» Jill Stein με 2%.
Την προηγούμενη εβδομάδα στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του  Rasmussen Report ο Τραμπ προηγείτο πάλι της Κλίντον με ένα μικρότερο 42% με 40% αλλά την προπροηγούμενη εβδομάδα έχανε με 4 μονάδες. Όπως αναφέρει το RR το ποσοστό του Τραμπ αυτή την εβδομάδα είναι το μεγαλύτερο που καταγράφει εδώ και δύο μήνες.
Σε ότι αφορά το ποσοστό αποδοχής από τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους (ποσοστό συσπείρωσης θα το λέγαμε στην Ελλάδα) ο Τραμπ συγκεντρώνει ένα 76% και η Κλίντον τον ακολουθεί με ένα 75%.
Σε ότι αφορά το δείκτη διεισδυτικότητας που έχουν οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι στο εκλογικό σώμα του αντίπαλου κόμματος ένα 14% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων προτιμά τον Τραμπ ενώ αντίστοιχα ένα 10% του Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων συσπειρώνεται γύρω από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο George H.W. Bush ο οποίος δήλωσε την υποστήριξή του στην Κλίντον.  
Όμως ο Τραμπ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (45%) ανάμεσα στους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο κεντρικά κόμματα με την Κλίντον να συγκεντρώνει μόλις το 27%.
Από την πλευρά του ο Johnson συγκεντρώνει ένα όχι ευκαταφρόνητο 16% ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους με βαθμό διεισδυτικότητας 5% στους ρεπουμπλικάνους και 3% στους δημοκρατικούς.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου και αφορούσε δείγμα 1000 ατόμων με περιθώριο λάθους +/-3% και δείκτη αξιοπιστίας 95%.
Πάντως τα ποσοστά του Ντ. Τραμπ αναμένεται να ανέβουν ακόμη πιο ψηλά ύστερα από την ανοικτή δήλωση του Super PAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του κόμματος του τσαγιού, ότι θα υποστηρίξουν τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Να σημειωθεί πως σε προηγούμενη δημοσκόπηση των Los Angeles Times ο Τραμπ προηγείτο της Κλιντον κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες με 47,7% έναντι 41% της Χίλαρι.
Τόσο η δημοσκόπηση των LA Times όσο και αυτή του RR δείχνουν ότι η ζημιά από τα απανωτά συμβάντα με την υγεία της Κλίντον είναι πλέον μη αναστρέψιμη, με τον Ν.Τραμπ να «βλέπει» πια Λευκό Οίκο, τη στιγμή που όταν έμπαινε στην κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος από το κόμμα των ρεπουμπλικάνων οι πιθανότητες που του έδιναν για να πάρει το χρίσμα ήταν από μηδαμινές έως ανύπαρκτες θεωρώντας το μεγάλο φαβορί τον Τζεμπ Μπούς.
Ο πεισματάρης όμως και αντισυμβατικός πολυεκατομμυριούχος τους φαίνεται πως τους διέψευσε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...