Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Σκληρό διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα για τη Χειμάρρα: «Σταματήστε να γκρεμίζετε τα σπίτια των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου»



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σε σκληρό διάβημα προς τον Αλβανό πρέσβη στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις κατεδαφίσεις κατοικιών που ανήκαν σε Έλληνες, στην περιοχή της Χειμάρρας.
Ο Πέτρος Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου, κάλεσε τον Αλβανό πρεσβευτή όπου και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Π.Μαυροειδής τόνισε στον Αλβανό πρεσβευτή ότι είναι απαράδεκτο να έχουν σταλεί ειδοποιητήρια κατεδάφισης μόνο σε ελληνικής καταγωγής πολίτες, λέγοντας πως αυτή η κίνηση αποδεικνύει πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μαυροειδής, «δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά κανενός, δεν απειλεί κανέναν, ούτε όμως πρόκειται να ανεχθεί προκλήσεις».
«Η Αλβανία», υπογράμμισε, «οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις δηλαδή να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα μειονοτικά στη Χειμάρρα».
Ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ακόμη πως το συγκεκριμένο θέμα θα διαδραματίσει ρόλο στην αξιολόγηση της Αλβανίας για την ένταξή της στην ΕΕ.
Από το ΥΠΕΞ τονίστηκε ακόμη  ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων – και δη των μειονοτικών- δικαιωμάτων αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για κάθε κράτος που θέλει να λειτουργεί με σύγχρονο και δημοκρατικό τρόπο.
Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση της Αλβανίας, της οποίας οι επιδόσεις στο εν λόγω πεδίο παρακολουθούνται εξονυχιστικά στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.»
Τέλος ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, υπογράμμισε, «Εξαρτώνται άμεσα από την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι η προστασία των μειονοτήτων».
Η ενόχληση των αλβανικών ΜΜΕ από τα δημοσιεύματα του PRONEWS.GR
Στο μεταξύ στην Αλβανία τα ΜΜΕ της χώρας ασχολούνται με τις δημοσιεύσεις του pronews.gr το οποίο και ανέδειξε  εξ'αρχής το θέμα των προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα που είπε ότι η Ακρόπολη «σώθηκε χάρις τους Αλβανούς» και ότι η Χειμάρρα είναι «αλβανική».
Τα αλβανικά ΜΜΕ με τίτλο «τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις Ε.Ράμα» κάνουν σαφή αναφορά μόνο στο δημοσίευμα του pronews.gr
Άλλωστε ήταν το πρώτο ΜΜΕ που απάντησε άμεσα στον Ε.Ράμα με αποτέλεσμα να απαντήσει λίγο αργότερα όπως έπρεπε και το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Η αλβανική telegrafi αναφέρει «Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Edi Rama στο facebook για την παλιά Αθήνα δεν έτυχε καλής υποδοχής από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ενώ οι Αρχές ακόμα δεν έχουν αντιδράσει (προφανώς δεν είχαν ακόμα δει την απάντηση τυο ΥΠΕΞ) τα ελληνικά ΜΜΕ το περιέγραψαν σαν άγνοια του Αλβανού πρωθυπουργού τα όσα έγραψε για την ιστορία της Ακρόπολης.
Το «ProNews» αναφέρει ότι ο «Ο Έντι Ράμα δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 και γράφει πως η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν "Αλβανό ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι", ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.
Φαίνεται ότι ο κ. Ράμα αγνοεί βασικά δεδομένα της ιστορίας, καθώς αφενός ο Γεώργιος Δούσμανης δεν ήταν "Αλβανός", αλλά ούτε καν "Αρχιεπίσκοπος των Αθηνών" το 1686 και ότι οι Αλβανοί του τότε (έτσι λέει το αλβανικό ΜΜΕ) δεν έχουν κανένα κοινό με τους σημερινούς. Η άγνοια του Αλβανού πρωθυπουργού προκαλεί την κοροιδία»
Αυτή είναι η περιληπτική «μετάφραση» της αλβανικής εφημερίδας.
Το ακριβές κείμενο-πλήρης απάντηση στον Ράμα που δημοσιεύσαμε ξεκαθαρίζει  από την αρχή όλα τα ιστορικά δεδομένα είναι το εξής:
«Για ακόμα μία φορά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε με θρασύτητα στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της Χιμάρας.
Ο Έντι Ράμα δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 και γράφει πως η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν "Αλβανό ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι", ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.
Φαίνεται ότι ο κ. Ράμα αγνοεί βασικά δεδομένα της ιστορίας, καθώς αφενός ο Γεώργιος Δούσμανης δεν ήταν "Αλβανός", αλλά ούτε καν "Αρχιεπίσκοπος των Αθηνών" το 1686!
Στην πραγματικότητα Μητροπολίτης Αθηνών το 1686 ήταν ο Ιάκωβος Α', ενώ ο Γιώργος Δούσμανης, ήταν ένας από τους Αθηναίους προκρίτους. Επίσης η Μητρόπολη Αθηνών δεν ήταν Αρχιεπισκοπή αφού υπαγόταν ακόμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Αφετέρου οι Αρβανίτες που ζούσαν τότε διάσπαρτοι σε όλη την σημερινή ελληνική επικράτεια ήταν ελληνορθόδοξοι και δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ ουδεμία σχέση με τους σημερινούς Αλβανούς. Προκαλεί θυμηδία το θράσος της αμάθειας του Αλβανού πρωθυπουργού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...