Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το τι θα «ξημερώσει» στην ΕΕ την Δευτέρα αν υπάρξει διπλή ήττα σε Ιταλία και Αυστρία



Την Δευτέρα που έρχεται ίσως ξημερώσει μια δύσκολη ημέρα για για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και βέβαια το αυταρχικό Βερολίνο, καθώς τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, αναμένονται αρνητικά.
Μετά τα κτυπήματα που δέχθηκαν Βρυξέλλες και Βερολίνο από την εκλογή του Ν.Τραμπ και το Brexit στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστρία και Ιταλία ετοιμάζονται να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο κατά της κεντρικής "γερμανόφωνης" εξουσίας της ΕΕ.
 
Στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας ο «Πράσινος» υποψήφιος  Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν από τον υποψήφιο του πατριωτικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος φέρεται να προηγείται ακόμα και με ποσοστό 55%, του αντιπάλου του, αλλά στην τελευταία δημοσκόπηση ο «Πράσινος» υποψήφιος προηγείται τώρα μιας μονάδας του Δεξιού υποψηφίου.
 
Σίγουρα στις Αυστρία θα γίνει ντέρμπι.
 
Όμως στο ιταλικό δημοψήφισμα το «ΟΧΙ» προηγείται του «ΝΑΙ» ακόμα και με 60%! Και η Ιταλία έχει πολύ μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" από την Αυστρία.
 
"Bλέπω τον κίνδυνο μιας ευρωκρίσης Νο2 και ο πολιτικός κίνδυνος είναι τεράστιος. Στη Γερμανία δεν συνειδητοποιούμε καθόλου το τι ακριβώς συμβαίνει στη νότια Ευρώπη.  
 
Στην Ισπανία και την Ελλάδα η ανεργία των νέων είναι γύρω στο 40% και εμείς ζούμε στη νήσο των μακάρων, της ευδαιμονίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή προέρχεται από την Ιταλία. 
 
Το δημοψήφισμα είναι σημαντικότερο από το Βrexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 
 
Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τότε θα επανέλθουν και τα σενάρια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2012", είπε στη γερμανική υπηρεσία του Reuters ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ.
 
Στην Εσθονία ο επικεφαλής του Κεντρώου Κόμματος, Γιούρι Ρατάς, που έχει αναλάβει τη δημιουργία κυβέρνησης, προέρχεται από φιλορωσικό χώρο για αυτό άλλωστε και κέρδισε τις ψήφους των ρωσόφωνων. Άλλο ένα χτύπημα σε ΕΕ και σύστημα Ομπάμα.
 
Στην Βουλγαρία ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε την αναμέτρηση για την προεδρία την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την παραίτηση του κεντροδεξιού και πιο «Αμερικανού και Ευρωπαίου πεθαίνεις» Μπόικο Μπορίσοφ. Ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας, θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο και επιθυμεί άρση των κυρώσεων στη Ρωσία.
 
Άλλη μια φωνή, δηλαδή, κατά των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
 
Στην Μολδαβία ο Ίγκορ Ντόντον, φιλορώσος ηγέτης του Κόμματος των Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός, ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών με 55%, νικώντας τον φιλοευρωπαίο υποψήφιο. Αυτό και αν ήταν χτύπημα για την ΕΕ. Ο ίδιος είπε « οι ψηφοφόροι ενώθηκαν και ψήφισαν υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία και της ουδετερότητας» προσθέτοντας πως θα πιέσει για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2017 για να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση, που τάσσεται υπέρ των στενότερων σχέσεων με την ΕΕ!
 
Οι Ολλανδοί ψήφισαν «όχι» σε μια συμφωνία για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εν ολίγοις προτίμησαν να έχουν καλές σχέσεις με την Ρωσία αναγνωρίζοντας τον «βρώμικο» ρόλο Βρυξελλών-Βερολίνου και βαθέως αμερικανικού κράτους στην Ουκρανία και στην ανατροπή του νόμιμου προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόβιτς
 
Ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του δεξιού «Κόμματος Ελευθερίας», που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαρτίου,  είναι κατά της ΕΕ και έχει ζητήσει «Nexit».
 
Μετά την εκλογή Ν.Τραμπ στις ΗΠΑ και του ρεύματος που έχει δημιουργήσει είναι σαφές ότι μπορεί να κερδίσει. Οι Ολλανδοί και αυτοί θέλουν απομονωτισμό για την χώρας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...