Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Η σημασία της προσέγγισης Τραμπ - Πούτιν για την Τουρκία, την Συρία και την Μέση Ανατολή

Η σημασία της προσέγγισης Τραμπ - Πούτιν για την Τουρκία, την Συρία και την Μέση Ανατολή

Ο 45ος  πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε καθήκοντα και για τα επόμενα 4 χρόνια θα κινεί τα νήματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ. Τι σημαίνει όμως η προεδρία Τραμπ για την Τουρκία, Συρία και γενικότερα την Μέση Ανατολή; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δοθεί με έξι επικεφαλίδες.


  • Οι πετρελαϊκές δικτατορίες του Αραβικού Κόλπου θα απολέσουν την επιρροή τους στην περιοχή.
  • Το Ισλαμικό Κράτος είναι ο μεγάλος χαμένος της Μέσης Ανατολής, καθώς και οι σύμμαχοι του.
  • Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή.
  • Οι Κούρδοι έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα ανεξάρτητο ή ομόσπονδο κράτος εντός της Συρίας και του Ιράκ.
  • Η Συρία διασφαλίζει την κρατική της οντότητα και ο Άσαντ παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της χώρας.
  • Οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής θα επιζήσουν.
Ας φέρουμε στην μνήμη μας ορισμένα γεγονότα που δικαιολογούν τα προαναφερθέντα έξι σημεία. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, του Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δαπάνησαν πάνω από 300 εκατ. δολάρια για τον προεκλογικό αγώνα της Χίλαρι Κλίντον με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει του Τραμπ και τοιουτοτρόπως θα συνεχιστεί η αμερικανοσιωνιστική πολιτική στην Μέση Ανατολή. Επιπροσθέτως οι βασιλικές αυτές μοναρχίες ήταν οι κύριοι χρηματοδότες του βαχαμπιστικού Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Σαουδική Αραβία με την ανοχή και υποστήριξη της διακυβέρνησης Ομπάμα έχει εισβάλλει παρανόμως στην Υεμένη και διαλύει την χώρα. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πρώτον ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν πλέον αυτή την εισβολή και δεύτερον ότι θα συνεργαστεί με την Ρωσία στην καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή.
Η Τουρκία λόγω της αχαλίνωτης υποστήριξης που παρείχε στους ισλαμιστές τρομοκράτες τα τελευταία 6 χρόνια τείνει να είναι ο χαμένος στις μεταβαλλόμενες στρατηγικές ισορροπίες της Μέσης Ανατολής, εξ άλλου ο Τραμπ όπως και ο Πούτιν έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι υποστηρικτές-χορηγοί του Ισλαμικού Κράτους και σύμμαχοι των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην Συρία και στο Ιράκ. Η αναμενόμενη στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους μετατρέπει την Τουρκία σε έναν ηττημένο, όπως και τους άλλους συμμάχους των ισλαμοσυμμοριτών στην Αραβική Χερσόνησο. Ωστόσο η Άγκυρα σίγουρα θα προσπαθήσει να ανατρέψει την εναντίον της παλίρροια υπέρ αυτής, αλλά η Αίγυπτος, το Ιράν και βέβαια η Συρία σίγουρα θα αποτρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς των Νεοοθωμανών.
Όσον αφορά τους Κούρδους ο Τραμπ τους εξήρε πολλές φορές ως αξιόπιστους μαχητές κατά των τζιχαντιστών και είναι βέβαιο ότι οι έως τώρα επικρατούσες αρνητικές λογικές στην Ουάσιγκτον για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος καταπίπτουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η επικράτηση Τραμπ γιορτάστηκε εξωφρενικά στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson ανακοίνωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας καθώς και στενότερη συνεργασία με τους Κούρδους του Ιράκ, κάτι που σαφέστατα αναγκάζεται να εκτιμήσει πολύ σοβαρά η Άγκυρα.
Για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής έχει ιδιαίτερη σημασία η προσέγγιση Τραμπ-Πούτιν και το τέλος της διαφαινόμενης αμερικανοσιωνιστικής πολιτικής, μιας πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την γενοκτονία τους από τους συμμάχους ισλαμοσυμμορίτες του Ομπάμα και της Κλίντον. Ο Τραμπ και ο Πούτιν πιστεύουν ακράδαντα στην ελευθερία των θρησκειών και την ανάγκη σεβασμού των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι Χριστιανοί Σύριοι, Λιβανέζοι και Ιρακινοί που ζουν στις ΗΠΑ υποστήριξαν τον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ και εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες στην διακυβέρνηση του για την προστασία των ομοθρήσκων τους στην Μέση Ανατολή.
Η πολιτική προστασίας του Ομπάμα, της Μέρκελ, του Ολάντ υπέρ των ισλαμιστών τρομοκρατών τα τελευταία 6 χρόνια με το πρόσχημα της «πολιτικής ορθότητας» βρίσκει το τέλος της το 2017. Ο μεν εγκληματίας Ομπάμα έφυγε από το προσκήνιο, το τέλος δε της πολιτικής Μέρκελ και Ολάντ πλησιάζει. Ο χαλκέντερος Άσαντ ο οποίος επί 5 χρόνια κατάφερε να αντισταθεί στην επιθετική δραστηριότητα της Δύσης και του παγκόσμιου σιωνιστικού κατεστημένου, κατατρόπωσε τελικά με την βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τους εχθρούς του και πλέον είναι ένας σημαντικός στρατηγικός παίκτης της Μέσης Ανατολής.
Η λεγόμενη Δύση για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία δεν λαμβάνει μέρος σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Συρία που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, κάτι που έως τώρα ήταν αδιανόητο για μια κεντρική διευθέτηση σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, μια διευθέτηση που έχει μεγάλη προοπτική επιτυχίας.
Γ. Λιναρδής


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-shmasia-ths-proseggishs-tramp-poutin-gia-thn-tourkia-suria-kai-mesh-anato#ixzz4WUFcDZyX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...