Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Επιβεβαίωση της λαϊκής βούλησης για Brexit αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επιβεβαίωση της λαϊκής βούλησης για Brexit αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αιφνιδιάζει τις αριστερές πολιτικές παρατάξεις η Theresa May του Συντηρητικού Κόμματος εξασφαλίζοντας την έγκριση του Βρετανικού Κοινοβουλίου για πρόωρες εκλογές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στις 18 Απριλίου 2017 η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May προχώρησε σε έκτακτο διάγγελμα προς τον Βρετανικό λαό για να ενημερώσει ότι θα θέσει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο το θέμα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για τις 8 Ιουνίου, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν μέσα στο 2020.


Και στις 19 Απριλίου η πρόταση της May για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επικυρώθηκε από το Βρετανικό Κοινοβούλιο με πλειοψηφία αρκετά μεγαλύτερη των δύο τρίτων που απαιτείται από τον εκλογικό νόμο (Fixed-term Parliaments Act). Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι η αυτή κίνηση του Συντηρητικού Κόμματος της May δεν επηρεάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit. Δηλαδή δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση διαδικασία ανάκλησης της αίτησης ενεργοποίησης του Ηνωμένου Βασίλειου από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτική εκτίμηση είναι ότι τη συγκεκριμένη στιγμή οι πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία έξυπνη κίνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού που αποσκοπεί πρωτίστως στην επίτευξη της ισχυροποίησης του Συντηρητικού Κόμματος στην εκπροσώπηση του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η May δεν ποντάρει μόνο στα στοιχεία των πολύ πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δίνουν στους Συντηρητικούς προβάδισμα μεγαλύτερο του 22%, αλλά και στην επιθυμία του βρετανικού λαού για ανάκτηση των δικαιωμάτων του στους τομείς της οικονομίας, της συνοριακής πολιτικής και του νομοθετικού έργου από τις Βρυξέλλες.
Μετά τις 8 Ιουνίου με μια μεγαλύτερη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα ένα σκληρό Brexit που να ωφελεί καλύτερα τις εθνικές ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα συνεχίζονταν ως το 2020 με την υπάρχουσα σύνθεση στην Βρετανική Βουλή, θα υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Lib Dems (Liberals & Social Democratic Party) που είναι δυναμικά υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας από τους κύριους λόγους της σθεναρής υποστήριξης στην παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των αντιπολιτευόμενων αριστερών κομμάτων στην Μεγάλη Βρετανία σχετίζεται με την οικονομία. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια συναλλαγματικά υπερτιμημένη στερλίνα που βοηθούσε πιο πολύ σε εισροή κεφαλαίων στις βρετανικές τράπεζες. Μετά το δημοψήφισμα η στερλίνα έχασε περίπου το 11% της αξίας της προς το ευρώ, αλλά κέρδισε σε ανταγωνιστικότητα λόγω της χαμηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας που εξ ορισμού βοηθάει στην πρωτογενή παραγωγή και τις εξαγωγές.
Συμπερασματικά, το Συντηρητικό Κόμμα επέλεξε να ερωτηθεί ο Βρετανικός Λαός στις 8 Ιουνίου για να δημιουργήσει με την ψήφο του μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσει να προχωρήσει με μια συμπαγή πολιτική για ένα σκληρό Brexit.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/tremoun-tis-eperchomenes-ekloges-oi-aristeroi-neofileleutheroi-politikoi-to#ixzz4eznpnSvn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...