Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Iσπανία και Καταλωνία καταστρέφονται οικονομικά εάν χωρίσουν οι δρόμοι τους - Ποιοι θέλουν την απόσχιση;


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η οικονομική καταστροφή για την Ισπανία και την Καταλωνία σε περίπτωση αποχώρησης της τελευταίας από το βασίλειο, θα είναι τέτοιου μεγέθους που προκαλεί απορίες γιατί υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Ισπανία θα έχανε το 1/5 του ΑΕΠ της, ή 220 δις ευρώ σεχδόν «μια ολόκληρη Φινλανδία». Όσο για την Καταλωνία θα έχανε το 20% της οικονομίας της όπως αναφέρει ο Γιόσεπ Μπόι στην DW
Ο Μπόι είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών της Καταλονίας, και έχει ταχθεί εναντίον του δημοψηφίσματος. Ήδη από το 2016 οι επιχειρήσεις στην περιοχή μειώθηκαν κατά 271.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος προειδοποίησε τους Καταλανούς ότι οδεύουν σε οικονομική αυτοκτονία. Όπως είπε, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων που θέλει να εγκατασταθεί στην Καταλονία και μπορεί να πει από πρώτο χέρι ότι «τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν».
Στην περιοχή Μαρτορέλ κοντά στη Βαρκελώνη έχει την έδρα της η θυγατρική της VW, η SEAT. Το πάλε ποτέ προβληματικό παιδί της VW καταγράφει ανοδική πορεία Το 2016 ο τζίρος της γύρω στο 8,6 δις ευρώ ήταν ο υψηλότερος στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η SEAT εξάγει το 80% της παραγωγής της και είναι πρώτη σε εξαγωγές σε ολόκληρη την ισπανική βιομηχανία.
Τι θα σήμαινε όμως για την Καταλονία ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή της; Καταρχήν, θα έχανε τη θέση της στην ΕΕ και θα έπρεπε να κάνει νέα αίτηση ένταξης που θα διαρκούσε πολλά χρόνια. Για πωλήσεις προς την ΕΕ οι Καταλανοί θα έπρεπε να καταβάλλουν δασμούς, στον τομέα αυτοκινήτου μάλιστα ύψους 10%.
Αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της Καταλονίας επικρατεί αβεβαιότητα. Ο Χοσέ Λουί Μπονέ, πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας παρασκευής σαμπάνιας Freixenet, υποστηρίζει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι διστακτικές για νέες επενδύσεις. Η Καταλονία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ισπανία στους τομείς βιομηχανίας και κλωστοϋφαντουργίας. Τέσσερις στις έξι εταιρείες ένδυσης έχουν την έδρα τους στην περιοχή. Εκτός αυτού, το 50% των γερμανικών εταιρειών στην Ισπανία εδρεύουν στην Καταλονία. 
«Η Μαδρίτη μαςκλέβει»
Πέρυσι την επισκέφθηκαν 17 εκ. τουρίστες. Οι Γερμανοί αγαπούν πολύ την Βαρκελώνη, αλλά και τα τουριστικά της θέλγητρα κοντά στη θάλασσα. Εάν λοιπόν αποσχιστεί από την Ισπανία, δεν θα υπάρχει πλέον ευρώ εκεί. Τα ΑΤΜ δεν θα λειτουργούν.
Για τους επισκέπτες μια «τρελή κατάσταση». Ο Κάρλος Βίνμπεργκ κάνει λόγο για μια εκρηκτική κατάσταση. «Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες», λέει ο γερμανός δικηγόρος, που είναι και αντιπρόεδρος των γερμανόφωνων μάνατζερ στη Βαρκελώνη.
 Το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου θα είναι δεσμευτικό, αυτό τουλάχιστον είναι η επιδίωξη της περιφερειακής κυβέρνησης παρά τη συνταγματική απαγόρευση. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Βίνμπεργκ υποστηρίζει ότι κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Καταλονία θα αποσχιστεί τελικά. Φαίνεται και από τα επιτόκια που παρά τη δραματική εξέλιξη παραμένουν χαμηλά.
Αλλά και μέσα στην Καταλονία των 7,5 εκ. κατοίκων υπάρχουν πολλοί πολέμιοι της ανεξαρτητοποίησης αλλά και πολλοί υποστηρικτές. «Η Μαδρίτη μας κλέβει», είναι το σύνθημά τους. Πράγματι φόροι ποτ καταβάλλει η Καταλονία διατίθενται για την ενίσχυση ασθενέστερων περιοχών της Ισπανίας. Η Μαδρίτη απορρίπτει τη φορολογική αυτονομία της Καταλονίας, όπως ισχύει για τους Βάσκους ή η Ναβάρα.
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία, τόσο σκληραίνουν τα δύο μέτωπα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν οι ειρηνικές μέχρι τώρα διαμαρτυρίες θα μετατραπούν σε βίαιες.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των λαών της Ισπανίας, πλην των Βάσκων. Καστιλιάνοι (Ισπανοί), Ανδαλουσιάνοι, Καταλανοί είναι συγγενείς με κοινό υπόβαθρο τους Βησιγότθους.
Όλοι μαζί έκαναν το έπος της Reconquista με το οποίο οι Χριστιανοί της Ιβηρικής χερσονήσου εκδίωξαν τους Άραβες. Επί της της ουσίας το εθνικό υπόβαθρο της Ισπανίας βρίσκεται σε αυτήν την περίοδο και στην εποχή των «Κονκισταδόρες» όταν εξαπλώθηκαν σε όλη την υφήλιο και δημιούργησαν την ισπανική Αυτοκρατορία.
Επίσης καλό θα ήταν να εξηγήσει κάποιος στους Καταλανούς ότι και το καμάρι τους η Μπαρτσελόνα δεν θα έχει πλέον την ίδια ισχύ σε περίπτωση απόσχισης.
Δεν θα μπορεί να παίρνει κοινοτικούς παίκτες και καμία τράπεζα δεν θα την χρηματοδοτεί όπως τώρα. Σύντομα θα έχει εξαφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη προς χαρά των οπαδών της Ρεάλ (μέσα στους οποίους βρίσκεται και ο γράφων).
Συν τοις άλλοις θα συμμετέχει σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα το οποίο απλά δεν θα έχει «el classico». Τι πρωτάθλημα θα είναι αυτό; Για να μην πούμε ότι η Μπαρτσελόνα θα ξεκινάει να παίζει προκριματικά από τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...