Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Peter von Hess: ο ζωγράφος του αγώνα του 1821

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#35]
Peter von Hess: ο ζωγράφος του αγώνα του 1821

Ο Πέτερ φον Ες αποτελεί έναν από τους σημαντικούς ζωγράφους, οι οποίοι απεικόνισαν στους πίνακες τους σκηνές από τις μάχες των Ελλήνων για την εθνική τους ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό. Στον παραπάνω πίνακα απεικονίζεται η θυσία των Ιερολοχιτών στο Δραγατσάνι, οι οποίοι αν και σπουδαστές με λαμπρό μέλλον στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού, προτίμησαν τον θάνατο για την πατρίδα.

Ο Πέτερ φον Ες γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου σπούδασε στην Ακαδημία από το 1809 ως το 1814. Στην συνέχεια ακολούθησε τον Ναπολέοντα στις εκστρατείες του, για να εγκατασταθεί αργότερα στην Ιταλία. Το 1824 ιδρύει μαζί με άλλους καλλιτέχνες την συντεχνία των καλλιτεχνών του Μονάχου, ενώ εν τέλει καταφθάνει στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον βασιλιά Όθωνα, κατόπιν εντολής του βασιλιά Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας και πατέρα του Όθωνα.
Συνολικά, ο Βαυαρός ζωγράφος φιλοτέχνησε 39 δημιουργίες σχετικές με τον Αγώνα. Βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του είναι ο ρομαντισμός με τις έντονες αντιθέσεις και την θεατρικότητα στην σύνθεση των μορφών, η πλαστικότητα και το ρουστίκ ύφος, αλλά και η εμμονή στην λεπτομέρεια. Ο Καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του προσπαθεί να δώσει μια επική διάσταση στους ήρωες και τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Μερικά από τα διασημότερα έργα του είναι «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στον ποταμό Προύθο»«Ο Ανδρέας Μιαούλης»«Η Μπουμπουλίνα» και «Η άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...